Gorenje suszarka spożywcza fdk 24 dw (3838942927034)

od 0,00 PLN

Suszarka do grzybów i owoców

  • 5 sit suszących
  • Średnica sita: 31 cm
  • Regulacja wysokości sita (2,8 i 5 cm)
  • Możliwość suszenia pokaźniejszych kawałków

Gorenje FDK 24 DW to elektryczna suszarka do warzyw i owoców o mocy 240 W.

  • zaopatrzona jest w 5 pojemnych sit oraz możliwość regulowania ich wysokości.
  • ma czytelny ekran LED, a także timer, który umożliwia nastawienie samoczynnego wyłączenia. Urządzenie można nastawić na dowolną temperaturę w zakresie 35 do 70 stopni Celsjusza.
  • mały czas suszenia wynosi 30 minut a maksymalny 19,5 godziny.
  • Suszarka idealnie pasuje do suszenia ziół, warzyw, owoców i ryb, mięsa i grzybów.

towar jest nowy, ma 24 miesięczną gwarancję!

  • Regulacja czasu suszenia
  • Regulacja temperatury w zakresie: 35 – 70°C
  • Sygnał dźwiękowy oznajmiający o zakończeniu suszenia
  • wyświetlacz LED
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem
  • Cicha praca
  • Łatwe czyszczenie
  • Kolor: biały
  • Moc: 200 – 240 W
  • wymiary: 31,5 × 31,5 × 30 cm

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z towaru przez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym również ryby). Pierwotnie suszono mięso z wykorzystaniem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym cykl ten często przypominał wędzenie. Obecnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są również nieduże aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnaużyć piekarnik elektrycznyłączy się to ze znacznie większym zużyciem prądu elektrycznego).

z reguły suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).
Na skalę przemysłową suszy się dodatkowo mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.
Usunięcie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, jak także efektywnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.