G21 suszarka spożywcza Paradiso big, 6008118

od 0,00 PLN


  • Moc: 550 W
  • samoczynne wyłączanie
  • Zegar cyfrowy
  • Ustawienie temperatury: 40-70 ° C

Pozwala szybko i produktywnie suszyć przeróżne produkty. W pakiecie znajduje się 6 sit o wielkości 42 × 28,5 cm z regulacją wysokości. Urządzenie posiada wentylator, gwarantujący równomierne suszenie. Regulacja temperatury 40 – 70° C zagwarantuje stosowną konserwację owoców, warzyw, grzybów i ziół

Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym dodatkowo ryby). Pierwotnie suszono mięso z wykorzystaniem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym cykl ten niejednokrotnie przypominał wędzenie. Aktualnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są jeszcze drobne aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnazastosować piekarnik elektrycznyscala się to ze wyraźnie większym zużyciem prądu elektrycznego).

typowo suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).

Na skalę przemysłową suszy się jeszcze mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.

Usunięcie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, jak ponadto wydajnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.